Hop
Wij telen onze hop zo biologisch mogelijk, maar hebben (bewust) geen SKAL-keurmerk. Wij geloven in duurzaamheid, en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen als het niet nodig is. Door het uitrijden van melkwei en het afrispen van de onderste bladeren van de plant, hebben we weinig tot geen last van ongedierte en schimmels; en zorgen we voor een gezonde bodem. Maar 100% biologisch is voor de meeste hopsoorten domweg praktisch onmogelijk. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor alle telers van hop in Europa.
Daarnaast produceren wij onze hop met medewerking van veel mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Hop kweken is een zeer arbeidsintensief proces. Alleen al per hectare gaat het om 2200 planten
(4400 ranken), evenzovele opbinddraden, afrisp-stengels, etc. Dat is allemaal handwerk.
Bent u (beginnend) brouwer en wilt u graag een proef kilo ontvangen? Neem dan contact op.

Proces

Hop is één van de belangrijkste ingrediënten van bier, en geeft het bier haar smaak.
De meeste hop die in Nederland gebruikt wordt, is geïmporteerd uit grote hoplanden als Zuid-Duitsland en Tsjechië. Daar vind je hopvelden van honderden hectares.
De eerste Nederlandse hopvelden bestonden al in de 15e eeuw in Peize. Daar werd hop verbouwd voor de brouwerijen in Groningen.