Onze klanten


Bij Noord Nederlandse Hop houden wij van lokale ondernemers en persoonlijk klantcontact. In de loop der jaren zijn er mooie samenwerkingen ontstaan met verschillende brouwers. Deze stellen wij graag aan jullie voor!


Gerard Ypenga: Havenbrouwerij het Brouwdok

De brouwer en zijn bedrijf

Gerard Ypenga is de oprichter en eigenaar van Havenbrouwerij Het Brouwdok in Harlingen. In 2012 is Gerard begonnen met bierbrouwen in een schuur in de tuin. Als erkend bierkeurmeester leidt hij nu zijn vierde brouwerij, met een capaciteit van 20HL.

Sinds 2018 is Havenbrouwerij Het Brouwdok gevestigd in het karaktervolle pand van de voormalige Hubert Jans Loods. De oude houten loods heeft in de afgelopen jaren een aanzienlijke renovatie ondergaan, en deze inspanningen zullen de komende jaren gestaag worden voortgezet, met als doel het steeds groter wordende uitzicht op de Waddenzee te verbeteren. In 2021 werd een extra verdieping toegevoegd aan het proeflokaal.

De brouwerij bevindt zich op een zeer bijzondere plek, namelijk als de enige buitendijkse bierbrouwerij ter wereld. Buitendijks betekent dat de landbouwgronden aan de rivier- of zeezijde van een dijk liggen en dus minder goed beschermd zijn tegen hoog water vanuit de zee.

 

Hoe kennen wij elkaar?

In 2016 kwam Gerard in contact met onze eigen Fokko Prins, waarbij ze elkaar ontmoetten in de mooie wereld van het bier brouwen. De twee brouwers onderhielden contact over hun brouwontwikkelingen, wat uiteindelijk leidde tot de samenwerking tussen de brouwerij en, destijds, de Eerste Wijk. Toen Fokko in 2019 begon met de verkoop van hop in pelletvorm, werd Gerard een gewaardeerde klant van Noord Nederlandse Hop.

Welke hopsoorten gebruikt hij en welke bieren maakt hij hiervan?

Het Brouwdok betrekt drie hopsoorten van Noord Nederlandse Hop, voornamelijk Northern Brewer en Golding, maar ook Cascade. Met deze hop worden de kenmerkende bieren van de brouwerij gebrouwen, waaronder IPA's, blond bier, witbier, amberbier en tripelbier.

Waarom vindt u het belangrijk om die hop bij ons te kopen?

"Ik vind het leuk en belangrijk om lokale projecten te ondersteunen, zeker ook voor de lokale economie."

 


Brouwerij Avereerst: Hans Noorman

De brouwer en zijn bedrijf

Dit is Hans Noorman, een ware bierliefhebber wiens aderen gevuld zijn met bier. Met een leven doordrenkt van bier, begon hij zijn reis op jonge leeftijd en bekleedde diverse commerciële functies bij grote brouwerijen. Zijn eigen brouwavontuur begon als hobby, en zes jaar geleden was Hans een van de eersten die pleitte voor de herintroductie van hopteelt in Nederland.

De grootste uitdaging kwam toen hij besloot zijn eigen brouwerij op te zetten. Wat klein zou beginnen, transformeerde al snel tot een volledige brouwinstallatie van 1000 liter en 10.000 liter aan gist-/lagertanks. Met zijn brouwerij brouwt Hans nu 16 verschillende bieren, elk ontworpen om perfect te passen bij specifieke gerechten.

Nieuwsgierig waarom mensen vooral wijn en geen bier drinken bij het eten, ontdekte Hans dat dit vaak komt doordat mensen snel een vol gevoel krijgen van bier. Dit inspireerde hem om de uitdaging aan te gaan en de juiste spijscombinaties te ontdekken, zodat bier net zo goed bij eten past als wijn.

Naast de brouwerij biedt Hans ook een landbouwmuseum, waar het verhaal van het boerenleven tot halverwege de twintigste eeuw wordt verteld. Hier vind je een unieke collectie landbouwmachines, gereedschappen en huisraad die vroeger op de boerderij werden gebruikt.

Hoe kennen wij elkaar

Enkele jaren geleden voegde Hans zich bij het besloten platform Nederlandse Hoptelers, geleid door Henk Wesselink, een Nederlandse hopteeltonwikkelaar. Op dit platform delen Nederlandse hoptelers hun expertise over de hopteelt in ons land. Hier kruisten de paden van Hans en Fokko elkaar. De professionele benadering van Fokko sprak Hans aan, wat leidde tot een vruchtbare samenwerking.

Welke hopsoorten koopt hij en welk bier brouwt hij hiervan

Hans koopt bij ons voornamelijk Cascade-hop in, waarmee hij onder andere een edelpils brouwt. Dit pils is 100% gemaakt van Nederlandse bodem. Dit betekent gebruik van Nederlands mout en hop, wat resulteert in een schitterend lokaal pils.

Waarom vindt u het belangrijk om die hop bij ons te kopen? 

Hans houdt ervan om streekproducten te ontdekken. Het gebruik van lokale ingrediënten niet alleen gunstig is voor het milieu, maar ook voor de ‘footprint’ die je achterlaat.

¨Er valt nog zoveel te ontdekken in smaak en structuur van producten uit ons eigen land¨.


Bert Calkhoven: Bierbrouwerij Maallust

De brouwer en zijn bedrijf

Dit is Bert Calkhoven, brouwmeester bij Maallust. Hij werkt nu 8 jaar met veel plezier bij Maallust. In 2008 was hij nog schilder, maar begon daarnaast zijn eigen brouwerij, de Gulzige Gans. Dit bleek een groot succes en kon goed worden gecombineerd. Via bierfestivals kwam hij in contact met Maallust, waar hij nu als brouwmeester werkt. Hij is verantwoordelijk voor de recepten, productie en kwaliteit, en koos ervoor om het schilders bestaan achter zich te laten en zich volledig op het bier te richten.

Bij Maallust vormen ze al jaren een hecht team, bestaande uit betaalde vrijwilligers, voornamelijk uit Veenhuizen (PI en defensie), en mensen in loondienst. Het team heeft een gezellige sfeer, zoals Bert het zelf noemt, "Ouwe jongens krentenbrood", maar er wordt zeker keihard gewerkt.

Zo heeft Maallust de corona periode overleefd door middel van veel levering aan slijterijen maar ook door een ´drive through´. Er ontstond zelfs file door hoeveel mensen er in de rij stonden om in quarantaine toch nog te genieten van hun bier.

Grote plannen liggen in het verschiet voor meer uitstraling op het complex. Samen met Kaaslust (kaasboer) en Piepers en Paupers (cafetaria met huisgemaakte friet en snacks) willen ze een belevingsplein creëren. Nu Veenhuizen op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, komen er steeds meer bezoekers, van fietsers tot museumgangers en specifieke bierliefhebbers die graag een eindje willen rijden om het lokale bier te proeven.

Hoe kennen wij elkaar?
Henk Timmerman, de oprichter Maallust, had al langer contact met Fokko Prins. Fokko had een eigen hopteelt in Zuidbroek en hier kwamen Henk en Bert vaak. Hier is hun contact dan ook ontstaan.

¨Voor mij als brouwer is het een verrijking dat er 2 kilometer verderop hop wordt geteeld. Ik kom dus veel kijken en ben betrokken. Ik mag altijd even komen snuffelen aan de planten. Zo kan ik het proces van dichtbij meemaken.¨

Welke hopsoorten koopt hij en welk bier brouwt hij hiervan?
Wanneer ik Bert spreek heeft hij net gehoord dat hun bier in de  prijzen is gevallen. Tijdens de achtste editie van de Dutch Beer Challenge heeft hun Lentebock heeft brons gewonnen en hun Weldoener Blond Bier is zelfs verkozen tot het beste bier van Nederland. Een hele mooie prijs! Dit bier is gebrouwen met hop van Noord Nederlands Hop, dus ook wij zijn stiekem erg trots.

Bert koopt bij ons 6 soorten hop in. Daarnaast is hij blij met de rassen die erbij komen. Ze kopen goldings (kent), cascade, willamette, northern brewer, centennial en magnum bij ons in.
Van de goldings worden vooral het Blond bier, Triple, en de Armoedzaaier gebrouwen.
Magnum wordt veel als basis gebruikt.
De rest is geheim…  

¨1 keer per jaar wanneer de hop geoogst wordt brouwen wij met groene hop. In de ochtend nog aan de ranken en in middag in de ketel. Iedere keer brouwen wij een ander bier maar altijd met groene hop. De groene hop gebruiken wij voor de aroma. Er gaat 15 kilo bloemen, in kookzakken, in de kookketel. Brouwen met groene hop is een species werk. Te vroeg oogsten kan ervoor zorgen dat de hop niet is bitter genoeg is en te laat kan zorgen voor verwelking en schimmel. Ook kan het weer nog voor problemen zorgen. Het kan zomaar gaan regenen waardoor er olien worden weggespoelt. Het is dus een precieze en spannende planning die je uiteindelijk niet altijd zelf in de hand hebt. Fokko weet het beste wanneer de hop geplukt kan worden¨. 

4: Waarom vindt u het belangrijk om die hop bij ons te kopen?
¨Ik wil graag onze buurman ondersteunen. Korte lijntjes, inkopen bij lokalen uit de regio, dat moet je ondersteunen. Helaas kan dit niet altijd. Men vindt het idee van lokaal inkopen altijd mooi, maar toch moet je je best doen om te verkopen. Wij kopen veel in uit België, Duitsland en Nederland maar het liefst zouden wij natuurlijk alles uit Nederland halen. 

Lokale ondernemers moeten gedragen worden. Dit geldt voor alle brouwers, ze moeten niet om Noord Nederlandse Hop heen kunnen!¨