Onze klanten


Bij Noord Nederlandse Hop houden wij van lokale ondernemers en persoonlijk klantcontact. In de loop der jaren zijn er mooie samenwerkingen ontstaan met verschillende brouwers. Deze stellen wij graag aan jullie voor!


Gerard Ypenga: Havenbrouwerij het Brouwdok

De brouwer en zijn bedrijf

Gerard Ypenga is oprichter en eigenaar van Havenbrouwerij het Brouwdok in Harlingen. Gerard is in 2012 in een schuur in de tuin begonnen met het brouwen van bier. Inmiddels is de erkend bierkeurmeester toe aan zijn 4e brouwerij, nu 20HL.

De Havenbrouwerij het Brouwdok huist sinds 2018 in het karaktervolle pand van de voormalige Hubert Jans Loods. De oude houtloods is afgelopen jaren flink verbouwd en daar gaan ze ook komende jaren gestaag door: het zicht op de Waddenzee wordt steeds grootser. Ze hebben in 2021 een extra verdieping in het proeflokaal aangebracht.

De brouwerij bevindt zich op een zeer bijzondere plek. Het is namelijk de enige buitendijkse bierbrouwerij ter wereld. Buitendijks houdt in dat landbouwgronden aan de rivier- of zeezijde van een dijk gelegen zijn en dus minder goed beschermd worden tegen hoog water vanuit de zee.

Hoe kennen wij elkaar?

Gerard heeft in 2016 onze eigen Fokko Prins leren kennen. Zij kwamen elkaar tegen in de mooie wereld van het bier brouwen. De twee brouwers hielden contact over hun ontwikkelingen in het brouwen. hieruit is ook de samenwerking tussen de brouwerij en, toen nog, de Eerste Wijk ontstaan. Toen Fokko in 2019 startte met de verkoop van hop in pelletvorm is Gerard een goede klant van Noord Nederlandse Hop geworden.

Welke hopsoorten gebruikt hij en welke bieren maakt hij hiervan?

Het Brouwdok neemt bij Noord Nederlandse Hop drie soorten hop af; Vooral Northern brewer en golding maar ook cascade. Van deze hop worden de vaste bieren gebrouwen. In het assortiment van het Brouwdok vind je onder meer IPA's, blond bier, wit bier, amber bier en tripel bier.

Waarom vindt u het belangrijk om die hop bij ons te kopen?

¨ik vind het leuk en belangrijk om lokale projecten te ondersteunen. Zeker ook voor de lokale economie¨.

 


Brouwerij Avereerst: Hans Noorman

De brouwer en zijn bedrijf

Dit is Hans Noorman. Hij is een echte bierman en het bier stroomt door zijn aderen. Bier is een rode draad in zijn leven. Hij is jong begonnen en heeft diverse commerciële functies bij grote brouwerijen gehad. 

Zelf is hij hobbymatig begonnen met brouwen. Nadat hopteelt lange tijd verdwenen was in Nederland. Was Hans zes jaar geleden één van de eerste hoptelers, die aandacht vroegen voor een herintroductie in Nederland. 

Vervolgens kwam de grootste uitdaging van zijn leven: een eigen brouwerij opzetten. Ze zouden aanvankelijk klein beginnen, maar het werd toch al snel een complete brouwinstallatie  van 1000 liter en 10.000 liter aan gist/lagertanks.

Inmiddels brouwt Hans met zijn brouwerij 16 verschillende bieren. Voor elk gerecht een bepaald bier. Hans vroeg zich af waarom mensen vooral wijn en geen bier drinken bij het eten. Hij vroeg het een meesterkok en kwam erachter dat dit vooral komt omdat mensen snel een vol gevoel in de buik krijgen van bier. Hans zag het als een uitdaging om hier iets aan te doen. Hij zoekt de juiste spijscombinaties en wat wel en wat niet te mixen is.

Naast de brouwerij is er ook een landbouwmuseum. Hier wordt het verhaal vertelt over het boerenleven tot halverwege de twintigste eeuw. Hier staat een unieke collectie landbouwmachines, gereedschappen en huisraad die men gebruikte op de boerderij. 

Hoe kennen wij elkaar

Een paar jaar geleden sloot Hans zich aan bij het besloten platform Nederlandse Hoptelers van Henk Wesselink, een Nederlandse ontwikkelaar in hopteelt. Hier delen Nederlandse hoptelers hun kennis over de hopteelt in ons land.

Op dit platform ontmoette hij Fokko. De professionele aanpak van Fokko sprak hem aan en zodoende ontstond er een samenwerking. 

Welke hopsoorten koopt hij en welk bier brouwt hij hiervan

Hans koopt bij ons vooral Cascade in. Hier brouwt hij onder andere een pilsener van. Een edelpils om precies te zijn. Dit pils is 100% gemaakt van Nederlandse bodem. Namelijk van Nederlands mout én hop. Een prachtig lokaal pils dus.

Waarom vindt u het belangrijk om die hop bij ons te kopen? 

Hans houdt ervan om streekproducten te ontdekken. Hoe meer je uit de nabijheid kunt halen, hoe beter voor het milieu. Zeker ook voor de ´foodprint´ die je achterlaat.

¨Er valt nog zoveel te ontdekken in smaak en structuur van producten uit ons eigen land¨.


Bert Calkhoven: Bierbrouwerij Maallust

De brouwer en zijn bedrijf
Dit is Bert Calkhoven, brouwmeester bij Maallust. Hij werkt nu 8 jaar met veel plezier bij Maallust. In 2008 was hij nog schilder en begon hiernaast zijn eigen brouwerij: de Gulzige Gans. Dit kon goed worden gecombineerd en de brouwerij werd een groot succes. 

Via bierfestivals waar hij op stond kwam hij in contact met Maallust. Hier kwam hij te werken als brouwmeester. Hij is verantwoordelijk voor de recepten, productie en kwaliteit. Een behoorlijke baan dus. Vandaar dat hij koos om het schilders bestaan achter zich te laten en zich volledig te richten op het bier.

Bij Maallust hebben ze al jaren een vast team. Bestaande uit betaalde vrijwilligers, voornamelijk uit Veenhuizen (PI en defensie) en mensen in loondienst. Het team is hecht en heeft het gezellig. ¨Ouwe jongens krentenbrood¨ noemt Bert het zelf. Maar vergis je niet; er wordt keihard gewerkt. 

Zo heeft Maallust de corona periode overleefd door middel van veel levering aan slijterijen maar ook door een ´drive through´. Er ontstond zelfs file door hoeveel mensen er in de rij stonden om in quarantaine toch nog te genieten van hun bier. 

Er liggen grote plannen voor meer uitstraling op het complex. Samen met Kaaslust (kaasboer) en Piepers en Paupers (cafetaria met huisgemaakte friet en snacks) willen ze een belevingsplein creëren. Nu Veenhuizen op de UNESCO werelderfgoedlijst staat komen er steeds meer bezoekers. Mensen die langsfietsen, bezoekers van het museum maar zeker ook gerichte bezoekers die graag een eindje willen rijden om het lekkere lokale bier te proeven.

Hoe kennen wij elkaar?
Henk Timmerman (oprichter Maallust) had al langer contact met Fokko Prins. Fokko had een eigen hopteelt in Zuidbroek en hier kwamen Henk en Bert vaak. Hier is hun contact dan ook ontstaan.
¨Voor mij als brouwer is het een verrijking dat er 2 kilometer verderop hop wordt geteeld. Ik kom dus veel kijken en ben betrokken. Ik mag altijd even komen snuffelen aan de planten. Zo kan ik het proces van dichtbij meemaken. Fokko kan er veel over vertellen.¨

Welke hopsoorten koopt hij en welk bier brouwt hij hiervan?
Wanneer ik Bert spreek heeft hij net gehoord dat hun bier in de  prijzen is gevallen. Tijdens de achtste editie van de Dutch Beer Challenge heeft hun Lentebock heeft brons gewonnen en hun Weldoener Blond Bier is zelfs verkozen tot het beste bier van Nederland. Een hele mooie prijs! Dit bier is gebrouwen met hop van Noord Nederlands Hop, dus ook wij zijn stiekem erg trots.

Bert koopt bij ons 6 soorten hop in. Daarnaast is hij blij met de rassen die erbij komen. Ze kopen goldings (kent), cascade, willamette, northern brewer, centennial en magnum bij ons in.
Van de goldings worden vooral het Blond bier, Triple, en de Armoedzaaier gebrouwen.
Magnum wordt veel als basis gebruikt.
De rest is geheim…  

¨1 keer per jaar wanneer de hop geoogst wordt brouwen wij met groene hop. In de ochtend nog aan de ranken en in middag in de ketel. Iedere keer brouwen wij een ander bier maar altijd met groene hop. De groene hop gebruiken wij voor de aroma. Er gaat 15 kilo bloemen, in kookzakken, in de kookketel. Brouwen met groene hop is een species werk. Te vroeg oogsten kan ervoor zorgen dat de hop niet is bitter genoeg is en te laat kan zorgen voor verwelking en schimmel. Ook kan het weer nog voor problemen zorgen. Het kan zomaar gaan regenen waardoor er olien worden weggespoelt. Het is dus een precieze en spannende planning die je uiteindelijk niet altijd zelf in de hand hebt. Fokko weet het beste wanneer de hop geplukt kan worden¨. 

4: Waarom vindt u het belangrijk om die hop bij ons te kopen?
¨Ik wil graag onze buurman ondersteunen. Korte lijntjes, inkopen bij lokalen uit de regio, dat moet je ondersteunen. Helaas kan dit niet altijd. Men vindt het idee van lokaal inkopen altijd mooi, maar toch moet je je best doen om te verkopen. Wij kopen veel in uit België, Duitsland en Nederland maar het liefst zouden wij natuurlijk alles uit Nederland halen. 

Lokale ondernemers moeten gedragen worden. Dit geldt voor alle brouwers, ze moeten niet om Noord Nederlandse Hop heen kunnen!¨